Vi borde vänja oss vid tanken att när vi köper en sparsam elektrisk apparat eller maskin är det som om vi bygger ett litet kraftverk i vårt eget hus eller vår fabrik. När jag alltså installerar en glödlampa som behöver 15 watt för att avge lika mycket ljus som en normal 75-watts lampa, så har jag just byggt ett litet kraftverk. Det producerar 60 negawatt, alltså oförbrukade watt. Uttalat av Amory Lovins, energiexpert från USA
Miljöpartiet har sin kongress i Ingesund, Värmland, och därför vill jag passa på att lyfta fram ett företag i Karlstad som arbetar efter Negawatt-principen. Företaget är Control Drive Sweden AB, ett utvecklingsbolag, som kommit långt i teknikutveckling av varvtalsregulatorer, som är speciellt utvecklad för pump- och fläktanläggningar i processindustrin, skogsindustrin. Tekniken bygger på hydraulisk steglös reglering av varvtalet som ger stora effektbesparingar och minskade driftskostnader. Installation kan ske på befintliga anläggningar utan omfattande kabeldragning eller ombyggnationer. När jag går igenom årsredovisningen för Control Drive, så finner jag unika uppgifter.
I årsredovisningen blickar man ut på den globala marknaden och finner att elpoduktionen är ca 12 000 TWh. Av denna produktion visar vissa utredningar på att så stor del som ca 20% eller ca 2 400 TWh går till drift av pumpar och fläktar. Detta motsvarar 5-600 kärnkraftverk av Barsebäcks storlek. Även om endast en mindre del av dessa kan nås och är lämpade för Control Drives variatorer är potentialen stor. Energibesparingen är i storleksordningen 30-60%, beroende på den miljö variatorn sitter i.
Det kommer inte som någon överraskning att detta bolag avser att genomföra en marknadsnotering 1997 - för att möjliggöra en bred satsning och tillväxt i bolaget. Produkten är genial och framtidsinriktad. Den skapar nya arbetstillfällen och passar in i Lovins sparvision om att varje hus och fabrik har sitt eget ”kraftverk”. Marknaden för eleffektivitet är ofattbar!
Eva Goës
Miljöpartiet de gröna
Ledamot i Riksdagens näringsutskott, energiansvarig
Stockholm den 6 juni 1997
Tel 0611-21 703 och 070 - 671 03 51