Det är bråttom - men inte för sent!
 Eva Goës hemsida

 INNEHÅLL

 Nyheter


 Uppdaterad
2011-04-10

Bild

FF


Interpellation

av Eva Goës, Miljöpartiet de Gröna

HIV ÖKAR BLAND MISSBRUKARE I LÄNET

INFÖR INFORMATÖRER

Kunskapen, speciellt bland unga, om smittspridning av HIV är inte tillfredsställande i länet. Detta framkom vid en föreläsning av länets smittskyddsläkare i höstas angående spridning av Hepatit C och HIV. Han ansåg att det behövdes informatörer i länet för att ändra attityden främst hos unga missbrukande flickor som utnyttjas sexuellt av äldre missbrukare.

HOTBILD

Det finns en risk att HIV kommer in i gruppen unga missbrukare. Unga missbrukande flickor i 20-årsåldern har ofta sällskap med missbrukande män som är äldre, och via den vägen kan smittan spridas till de yngre, men även vid sprutdelning. Antalet fall av Klamydia har ökat drastiskt i hela landet, vilket visar att de yngre lever ett mer utsvävande liv med fler sexpartners och dålig användning av kondom. Bekräftelsen av antalet ökade Hepatit C fall bland de unga, visar på att man även delar injektionsutrustning flitigt. Risken är då att kommer HIV in i denna unga grupp som kanske oftast lever ett mer sexuellt utsvävande liv, så kan smittan även spridas till icke-missbrukande personer.

INJEKTIONSMISSBRUK

Antalet smittade i HIV i länet har under de senaste åren legat på en väldigt låg nivå, när det gäller smitta genom injektionsmissbruk. Nu ser man en ny tendens, en ökning bland missbrukare.

Nydiagnostiserade 1996-2000 2001 Injektionsmissbruk 1 st. 5 st.
Sexuellt 12 st. 2 st.

Alla missbrukare som är nydiagnostiserade med HIV i år i länet är medelålders män.

ICKE-MISSBRUKARE

Då HIV är mer vanligt i andra länder så finns även risken att det kommer in fler fall utifrån, då vi har en ganska stor grupp invandrare i landet. Det tar oftast ganska lång tid innan man blir diagnostiserad med HIV från smittotillfället, då man oftast inte märker att man blivit smittad. Detta gäller då kanske främst icke-missbrukarna, som inte får samma erbjudanden om HIV-test. Risken är då att man som icke vetande om att man bär på smittan, för den oavsiktligt vidare.

FRAMTIDSSTRATEGI

· Samverkan med andra organisationer · Integrerat i undervisningen i skolorna · Informatörer som går ut bland skola och allmänhet

Det är viktigt att smittskyddsenheten samarbetar med andra organisationer, som kommer i kontakt med unga människor. Frivilligorganisationerna är givetvis intresserade. Smittskyddsläkaren tycker att ämnet skall vara integrerat i skolundervisningen, kanske i samband med ANT-undervisningen, men har ingen större förhoppning att så sker inom de närmsta 5-10 åren. Saken har varit uppe för diskussion men det anses att man då måste ta tid från andra skolämnen och att det då inte går att genomföra.

ATTITYDFÖRÄNDRING SOM FUNGERAR LÅNGSIKTIGT

Informatörer borde finnas, men han tycker inte att det ska vara biologilärarna eller sjukvårdspersonal, då risken är att det blir för mycket "teknisk biologi". Det är istället attityden bland människor som behöver ändras. Nu tror många att när det finns broms-mediciner så är det inte längre någon fara med HIV. Där har media lite av ansvaret, då de bara tagit upp bromsmedicinernas positiva effekter , såsom att det förlänger livet för den smittade.

Sanningen är att dessa mediciner reducerar livskvaliteten kraftigt, det är en medicin med många biverkningar, och det är viktigt att ta den regelbundet, något du får göra resten av ditt liv. Det behövs alltså en stor attitydförändring som även fungerar långsiktigt.

Det är inte alls ofarligt att ha sex utan kondom. Det är inte ofarligt att dela injektionsverktyg med någon, osv. Ungdomarna måste förstå att även om vi i världen kommit väldigt långt inom teknologi och i utveckling så är fortfarande detta obotligt! Ungdomen idag utsätter sig för en massa risker och tror att allting ordnar sig, det är den attityden som vi måste ändra på.

Landstinget har det yttersta ansvaret för länets smittskydd. Efter att ha tagit del av smittskyddsläkarens föreläsning, är det klart att informationen / upplysningen om HIV inte är tillräcklig i länet.

Mina frågor till Eva Söderberg är:

Vad gör Landstinget för att höja kunskapen om smittskydd - i synnerhet beträffande HIV bland ungdomar?
Anser Eva Söderberg att Landstinget Västernorrland ska inrätta tjänster som HIV-informatörer?

Härnösand den 11 november 2001

Eva Goës


FFFFFFFFFF lettuce

Ekologiska fotavtryck

Gränsen för hållbar konsumtion är 1,8 hektar odlingsbar jord per person. En nordamerikan förbrukar 9,2 ha.
En Europé förbrukar 5,1 ha. Aisater och afrikaner 1,3 ha.

Först när det sista trädet huggits ner,
efter att den sista floden förgiftats,
efter att den sista fisken fångats,
först då kommer ni att inse att
pengar inte kan ätas !

Cree indianskt ordspråk


FFFFFFFF

Denna sida tillkom ursprungligen 2001-11-13


Denna sida uppdateras av Blått & Grönt
E-mail-kommentarer till
Blått & Grönt

Upp


ff